Zal ik er wat van zeggen, of …

Het is vrijdagmorgen en ik heb op verzoek een grote vervoersmaatschappij om 8 uur ’s ochtends afgesproken om bij hun op kantoor te komen praten over het begeleiden van een dag voor de afdelingshoofden. De directeur zal aanwezig zijn, de HR-manager en een afdelingshoofd, een hele delegatie dus. Ik kom de immense hal binnen met een glanzende tegelvloer, een houten lambrisering en een indrukwekkende aanmeldbalie. Hier wordt qua inrichting niet op een euro gekeken en de dame achter de receptie kijkt mij vragend aan.

“ Voor wie komt u?’  vraagt ze afwachtend. Ik noem de namen van mijn gastheren en ze vraagt naar mijn legitimatie. Ze belt naar boven en kijkt mij peinzend aan. ‘ Er is nog niemand’ zegt ze.

‘Misschien wilt u even plaats nemen in het zitje, ze komen zo vast wel’. ‘ Dat is ze gerade’ denk ik want ik ben niet voor niets zo vroeg van huis vertrokken om hier op tijd te zijn.

Ik wacht tien minuten en loop terug om te vragen of zij nogmaals wil proberen contact te krijgen met de heren. Nee ze zijn er nog niet, of ik nog even geduld wil betrachten.

Nu is geduld niet mijn sterkst ontwikkelde eigenschap. Bij mij is afspraak een afspraak maar ja er zit nu niets anders op. Ik wacht nog een kwartier en begin me af te vragen of ik hier iets van ga zeggen, of ik assertief ga optreden. In mijn hoofd speelt zich een dialoog af. De doelgerichte Linda zegt dat je dit niet moet pikken, zo laat ik me toch niet behandelen. De inschikkelijke Linda zegt dat iedereen wel eens een steek laat vallen en misschien staan ze wel in een file.
Dan beent een lange man de hal binnen en kijkt gejaagd om zich heen. Ik voel aan de ene kant opluchting wanneer hij met een uitgestrekte hand naar mij toeloopt. Maar aan de andere kant voel ik ergernis voor het lange wachten. Hij zegt tegen mij ‘ Ik heb u toch niet heel lang laten wachten, komt u maar gauw mee naar boven’ .

Wanneer ik boven in gesprek met de drie heren komt al gauw op tafel dat de dag moet gaan over elkaar kunnen aanspreken op gemaakte afspraken en gedrag. How needs to say more?

Laat een bericht achter