Zakendoen in de lift

Bij mijn schoonmoeder in de flat, stap ik tegelijk met een vrouw van ongeveer mijn leeftijd de lift in. Wanneer de liftdeuren zich sluiten glimlacht ze mij vriendelijk toe. Dat is prettig, want laatst stond ik in dezelfde lift met een buurman van mijn schoonmoeder wiens hondje een uur in de wind stonk. Dan duurt zo’n liftritje erg lang.
Om de nek van de vrouw hing een prachtige ketting met een soort geschilderd motief op een grote platte kraal. Als een ekster kon ik mijn ogen er niet van afhouden. De vrouw volgde mijn blik naar haar ketting en zei: ‘Mooi hè, deze ketting heb ik vorige week gemaakt’. Stomverbaasd dat iemand zoiets zelf maakt zei ik ’Goh, wat mooi en wat origineel. Maakt u uw eigen sieraden zelf?’ ‘Ja’, zei de vrouw trots. ‘Deze draag ik toevallig zelf, maar eigenlijk maak ik sieraden voor opdrachtgevers over de hele wereld. Sieraden maken is mijn passie omdat ik er altijd iets persoonlijks in verwerk van degene die hem gaat dragen. Zo vertelt ieder sieraad zijn eigen verhaal en ik ben dol op verhalen. Misschien vindt u het leuk om eens bij een presentatie te zijn van mijn sieraden. Aanstaande dinsdagavond organiseer ik weer een avond. U bent van harte welkom!’ Ik knikte, dat wilde ik wel en toen we boven uit de lift stapte, overhandigde ze mij haar visitekaartje en schreef de datum en het tijdstip erop wanneer de presentatie plaats zou vinden.

Zo makkelijk is het nou bedacht ik mij toen ik over de galerij van de flat liep. Toen we een minuut geleden samen de lift instapte, kende ik deze vrouw totaal niet. Maar ergens tussen de begane grond en de achtste etage, is zij in staat geweest mijn aandacht te vangen en mij in een heel kort tijdsbesef te vertellen wat zij doet. De manier waarop zij dat vertelde was zo enthousiastmerend, dat ze mij als het ware meenam in haar verhaal en mij nieuwsgierig maakte. Zelfs zo nieuwsgierig dat ik op zeker naar haar presentatie ga en mijn zwemafspraak er voor afzeg. Dat is toch knap als je dat kunt.

Dus voor al die mensen die ook zoek zijn naar meer opdrachten, meer klanten of een leuke baan, bedenk je ‘Elevatorpitch’ oftewel je lift-verkooppraatje. Want stel dat je op een feestje onverwachts wordt voorgesteld aan de directeur van een bedrijf waar je graag zou willen werken of als je net die ene persoon ziet staan waar je altijd al mee in contact wilde komen, dan moet je niet met een mond vol tanden staan. Wanneer hij vraagt wat je doet en je na een paar seconde bedenktijd alleen maar kunt uitbrengen: ‘Ja, eh, iets met mensen’, dan weet je al dat je kans verkeken is.

Wat maakt jou zo uniek en anders dan alle andere mensen, wat doe jij waarin jij je onderscheidt en wat drijft jou? Best pittige vragen, maar zoeken naar antwoorden brengt je uiteindelijk op je eigen ‘Elevatorpitch’.

Laat een bericht achter