Assertief op het toilet

In het NRC lees ik het verhaal van een schoonmaakster die de toiletblokken van een bedrijf schoonmaakt. Elk blok bestaat uit vier wc’s. Daar trekt ze drie kwartier voor uit. ‘ Ik moet de tegels doen, de deuren, de wastafels, de spiegel, de vensterbank, de handdoeken bijvullen, het vuilnisbakje legen en natuurlijk de wc. En vergeet de onderkant niet, want ze pissen er altijd overheen.’
Als in februari haar nieuwe schoonmaakcontract ingaat, heeft ze in plaats van drie kwartier nog drie minuten per toiletblok. ‘ Dan kun je alleen de toiletten doortrekken’.

Toch eens kijken hoe ver ik kom in drie minuten in het schoonmaken van mijn eigen toilet. Een goed begin is het halve werk bedenk ik me en zet alles klaar voor de aanval. Sop in de emmer, borstel in de aanslag, doekje paraat, en de wc-reiniger binnen handbereik. De tijd gaat nu in! Als een bezetene stort ik mij op de toiletpot waarbij gelijk de wc-bril met een harde klap op mijn hand terecht komt. Daar heb ik nu helemaal geen tijd voor, gewoon doorgaan. De borstel sla ik lustig door de toiletpot en en de wc-eend doet zijn werk. Nog even nadweilen en de drie minuten zijn over. Helaas de wc-rol blijft leeg maar ja of ik nu schoonmaak of niet, dat blijft een heikel punt.

Wat nu een leuke grap blijkt is natuurlijk harde werkelijkheid voor alle mensen die ziekenhuizen, kantoren, treinen en onderwijsinstellingen schoonmaken. Steeds meer in minder tijd doen en waardering ho maar. ‘Respect’ staat op de spandoeken van schoonmakers maar op die van buschauffeurs, verplegers en ambulancepersoneel. Ook zij willen aan het eind van de dag kunnen zeggen ‘ Zo dat heb ik mooi gedaan’  en dat wij onze waardering naar hen uitspreken. Zullen we met z’n allen afspreken dat we beginnen schoonmakers, buschauffeurs en alle dienstverleners die we dagelijks tegenkomen gedag te zeggen en als het even kan te bedanken? Zo gek is het toch niet om de buschauffeur te bedanken voor de rit, of de toiletdame voor een schone wc? Respect is wel het minste wat we kunnen tonen.

Laat een bericht achter